In het Koningstheater komen verleden, heden en de toekomst van het Nederlandse cabaret samen

Het Koningstheater is de Coeurkamer van de Kleinkunst

Wannes Van de Velde (29 april 1937 - 10 november 2008)
Wannes Van de Velde, boegbeeld van het Vlaamse lied, overleden
Op 3 november 2007 brachten Vlaamse en Nederlandse zangers in het Koningstheater een hommage aan de Vlaamse dichter-zanger Wannes Van de Velde. Een jaar later, op maandag 10 november 2008, is Wannes Van de Velde in zijn woonplaats Antwerpen overleden.

Wannes Van de Velde was het boegbeeld van het Vlaamse literaire lied. In 2000 werd hij zo ernstig ziek dat we niet verwachtten hem ooit te kunnen ontvangen in het Koningstheater. Vaak spraken we met zijn Vlaamse collega's over hun grote voorbeeld: 'de Wannes'. Over het feit dat hij zo'n schat aan liederen heeft achtergelaten in de veertig jaar dat hij zong. En over hoe treurig het was dat het niet goed met hem ging en dat hij niet meer optrad...

In 2005 knapte hij op. Heel goed op. Zo goed zelfs dat hij in het voorjaar van 2006 een nieuwe pracht-cd maakte en zelfs een kleine tournee door Vlaanderen. Volle zalen, jubelende pers, enthousiast en ontroerd publiek en een lust voor hemzelf om weer in het openbaar te zingen en zich als zanger-gitarist omringd te weten door zijn geweldige muzikanten.
Of hij in 2007, het jaar waarin hij 70 jaar werd, opnieuw zo'n kleine toer zou willen maken, was de vraag. Een serie optredens in eigen land en een enkele keer in Nederland: in het Koningstheater? Hij stemde toe.

Maar elk optreden vroeg zoveel van hem dat hij steeds vier dagen nodig had om zich te herstellen. En in februari 2007 ging het gewoon niet meer. We verplaatsten het optreden en onze diepe buiging een half jaar: tot zaterdag 3 november. Dit weliswaar in de wetenschap dat zijn gezondheid dat wellicht toch weer onmogelijk zou maken. Maar we zouden zo graag zien dat het hem beter zou gaan. Helaas: ook die optredens moesten worden geannuleerd, want Wannes Van de Velde werd opnieuw getroffen door een ernstige vorm van bloedkanker.


Ik bedacht: als Wannes niet zelf komt, kunnen anderen misschien Wannes' liederen zingen, zodat we hem die avond toch bij ons voelen. Zo spontaan was mijn idee ook toen Bram Vermeulen overleed. Door zijn dood moest Vermeulens optredens in het Koningstheater in april 2005 vervallen, maar collega-dichter-zangers waren bereid Brams werk te komen zingen.
Wannes was weliswaar niet dood, maar nu hij er zelf niet kon zijn op zaterdag 3 november, zouden we andere zangers kunnen vragen zijn werk te vertolken. En ze kwamen: Hans de Booij, Geert Hautekiet, Wigbert Van Lierde, Raf Walschaerts en natuurlijk ook Jan De Smet: voorman van De Nieuwe Snaar en een goede vriend van zijn grote voorbeeld Wannes Van de Velde.
Van de jongste generatie zangers vroegen we twee vrouwen: Vlaamse Hannelore Bedert en Alice Rientjes, toen vierdejaars studente Koningstheaterakademie. Alle zangers werden bijgestaan door Vlaamse muzikanten, onder wie Stefan Wellens, altviolist bij de laatste theatertour van Wannes Van de Velde en de zoon van Wannes-gitarist Jan Wellens.
Compilatiefilmpje van deze Hommagevoorstelling.

Foto: Jaap Reedijk

Alice Rientjes zong onder meer 'Hier is em terug', een lied van Wannes' laatste cd en ook het themalied van zijn tour:

Hier is em terug. Met zijne kop en al zijn tanden
Hier is em terug. Hier is de zanger met zijn bloed en zijn kabaal
'n Muzikale Don Quichot van alle landen
Op zijnen doortocht langs de kronkels van de taal

Toen was em terug. Maar op die hommageavond, naar bovenstaand lied getiteld 'De zanger met zijn bloed en zijn kabaal', wisten we: binnenkort is em weg. Nu is het zover.

In het Koningstheater hebben we hem dus nooit kunnen ontvangen. Maar zijn liederen hebben er geklonken en ook komend seizoen zullen we hem eren, opdat we zijn repertoire niet vergeten. Met een diepe buiging,

Frank Verhallen
10 november 2008


 
 
 
Boschdijkstraat 45  5211 VD  's-Hertogenbosch   T(073) 6 124 712   I www.cabaretfirma.nl   E info@cabaretfirma.nl